2012. április 9., hétfő

Húsvéti finomságok

Húsvéti rozmaringos kalács

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 4 dkg élesztő, 3 ek cukor, 7 dkg vaj, 2 tojás, 2 dl tejszín, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt áfonya, 3 kis rozmaring ág, 0,12 g sáfrány, egy csipet só, a tetejére: 1 tojássárgája, 0,5 dl víz, 3 ek cukor
Thumbnail image Thumbnail image

Elkészítés: A tejszínt egy kis edénybe öntjük és felforraljuk. Beleszórjuk a sáfrányt, majd hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk egy kis edényben, beledobjuk a rozmaring ágat és 5 percig sütjük. Dagasztógépbe tesszük a lisztet, egy csipet sót, a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, és a kihűtött vajat. Alaposan kidagasztjuk. A tésztát egy lisztezett tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk és a duplájára kelesztjük. A mazsolát és az áfonyát egy kis tálkában meleg vízbe áztatjuk. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk és 3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk a mazsolával és az áfonyával. Keresztben kettévágjuk és két hosszú rúddá felcsavarjuk. A rudakat egy kicsit megsodorjuk, majd összefonjuk. ( A fonás lépéseit lásd a képeken. )  A megfont kalácsot sütőpapírral borított tepsire tesszük, konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük. A tojássárgáját elkeverjük 1 ek vízzel, majd megkenjük vele a kalács tetejét. 175°C-ra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Ha a teteje nagyon sülne, félidőben letakarhatjuk egy darab alufóliával.  A kalácsot a sütőből kivéve még forrón megkenjük a cukros vízzel, majd konyharuhába csavarva kihűtjük. Húsvéti sonkával tálaljuk.


Húsvéti sonkáskenyér

Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 4 dkg vaj, 1 ek cukor, 10 dkg főtt füstölt sonka, 2 dl tej, 1/2 kk só, csokor snidling (elhagyható)
Thumbnail image Thumbnail image
Elkészítés: A sonkát kis kockára vágjuk, a snidlinget apróraf eldaraboljuk. A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük, és alaposan megdagasztjuk. Letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, hosszú hengert formálunk belőle, majd félbehajtva lazán összetekerjük. Rövid ideig pihentetjük, majd a tetejét lekenjük vízzel. Sütőzacskóba tesszük és előmelegített sütőben 175°C-on 35-40 perc alatt ropogósra sütjük.

/www.hazikenyer.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése