2012. szeptember 30., vasárnap

Párkapcsolat erősítő játékok - nem csak házasságra készülőknek


Egy-egy ilyen játék során néha könnyebben és egyértelműbben nyilvánul meg a másik személyisége, mint sok más közös cselekvés során. A játékban kiderül ki irányító személyiség, ki alkalmas a kooperációra, ki az, aki egyedül tud jól dolgozni stb. Ahogyan ezt korábban már említettük a játék az egyik legjobb ismerkedési forma és egy nagyon jó lehetőség a házasságra való felkészüléshez.

A következő 3 játékot azért ajánljuk a figyelmetekbe, mert akkor tudjátok jól csinálni és akkor lesz benne sikerélményetek, ha elfogadjátok azt, hogy két különálló személyiség vagytok és két önálló tudattal rendelkező ember, akiket azonban közös célok vezetnek és akik szorosan összetartoznak.

"Házépítés":

A játékhoz mindössze néhány tucat építőkocka, egy asztal, két szék és két  sötét színű kendő szükséges.
A pár leül az asztalhoz úgy, hogy egymással szemben helyezkedjenek el, majd a kendőkkel bekötik a szemüket. A kockákat az asztal közepére helyezik és már kezdődhet is a játék.
A feladat, hogy közösen - mindkettőjük aktív részvételével! -  felépítsenek a kockákból egy házat. A cél elérését természetesen nehezíti az, hogy sem egymást, sem a kockákat nem látják. Ez előre felkészít a házasságban felmerülő olyan problémákra, amikor ugyan nincs bekötve a szemünk mégsem látjuk a másikat és nem vesszük észre a megfelelő "építőanyagot" sem. A játék fejleszti az együttműködés képességét, és elősegíti a közös gondolkodás kialakulásának lehetőségét.


"Egyensúly játék":

A feladat, hogy álló helyzetben a pár egy fordított háromszöget alkosson. Szemben állnak egymással a párok megfogják egymás kezét és összeérintik a lábujjaikat, majd lassan hátradőlnek. Ekkor válik láthatóvá a háromszög. Az egyensúlyi helyzet megteremtése után (ami néha nem is olyan könnyen jön létre) ebben a hátradőlt pozícióban kell leguggolni, majd felállni.
A lényeg persze az, hogy ne dőljenek el és fel tudjanak állni anélkül, hogy a másikat magukra rántanák. Ehhez - talán nem is gondolnánk elsőre, de - fontos a másik ismerete, a páromba vetett bizalom, és egy kicsit önmagam háttérbe szorítása is, hiszen csak így alakulhat ki az egyensúly közöttünk, mind fizikai, mind lelki értelemben. 
A játék érdekessége, hogy nem számít a testsúly-, vagy a magasságbeli különbség, és persze az életkor sem - két, fizikai adottságaikban teljesen eltérő ember is meg tudja csinálni, ha...ha meg van közöttük a kapcsolati összhang.
Nem csak pároknak ajánlom ezt a játékot, hanem olyan barátoknak, barátnőknek is akik szeretnék próbára tenni a barátságukat, kapcsolatukat, hogy meg van-e közöttük a természetes egyensúly, vagy sem... és ha a siker nem következik be mindjárt az első próbálkozásnál, akkor sem kell megijedni, sőt még örülni is lehet neki, hiszen megtalálták az erősítésre szoruló területet a kapcsolatukban és egy ilyen felismerés mindig sokat ér.


A képek legidősebb fiúnk  fotós pályafutásának első lépései.


"Közös négyzet":

Páros játék, amelyben mindkét fél kap egy-egy borítékot, amelyekben összesen egy négyzet elemei találhatóak. Igen ám, de külön-külön egyikük sem tud kitenni a saját borítékjában lévő elemekből egy teljes négyzetet, ez csak együtt sikerülhet, az elemek közös felhasználásával. A szabály az, hogy nem lehet beleszólni abba, hogy a másik éppen melyik elemet akarja belehelyezni és hova a közös négyzetbe.  A lényeg, hogy hangtalanul lehetőség szerint minél rövidebb idő alatt (bár nincsen időkorlát) kirakják a négyzetet.
Ez a játék erősíti a másik felé irányuló türelmünket, hiszen nem "igazgathatom" a páromat sem szóval, sem tettel - ki kell várnom, amíg maga jön rá, hogy melyik elemet hova tegye a saját borítékjából. Akkor is, ha ez jóval tovább tart neki, mint nekem. Mindemellett fejleszti az együttműködés képességét, hiszen a feladatot csak ketten, együtt tudjuk sikeresen elvégezni...
Sok olyan területet lehet mozgósítani ezzel a játékkal, amire ugyancsak nagy szükségünk lesz a házasságunkban is. Természetesen nem csak egyszer lehet kipróbálni!!

Mind a három játék után fontos az élményeket, tapasztalatokat, érzéseket egymással megosztani! A jókat és a kevésbé jókat is! Így még közelebb kerülhetünk a másikhoz és a másik által önmagunkhoz!!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése