2014. március 7., péntek

Keksz mindenek felett!

Ennek a skót vajas keksznek a receptjét egy Stahl magazinban találtam... Azóta, hogy először kipróbáltuk egy darabig próbálkoztam azzal, hogy mindig legyen belőle a kekszes üvegben, de feladtam... Sütés után a kekszes üveg tartalmát most is csak néhány kép erejéig tudtam megőrizni, aztán szépen lassan minden darab lábra kelt, vagy inkább kézre, mert hat pici és négy nagyobb mancs kutakodott állandóan az üvegben...
Ilyenkor csak az tűnik fel, hogy játék közben mindig valaki másnak akad valami fontos dolga a konyhában...és mire vacsorázni megyünk az üveg üresen áll az asztalon...néha még a morzsa is gondosan ki van takarítva belőle!


Hozzávalók kb 60 darabhoz:

35 dkg finomliszt
15 dkg kukoricaliszt
15 dkg porcukor
35 dkg puha vaj (így omlósabb lesz, mint margarinnal...)
1 tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart magja ( de 1 cs vaníliás cukor is tökéletesen megteszi)
pici só
pár csepp citromlé




Elkészítés:

A porcukrot és a kétféle lisztet átszitáljuk. 
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd robotgéppel alaposan beledolgozzuk a tojássárgáját.
A kétféle lisztet a sóval összekeverjük és az egészet a vajas masszához adjuk. Fakanállal széles mozdulatokkal összekeverjük a tésztát majd folpackba csomagoljuk és 2 órára a hűtőbe tesszük.

A tésztából két darab kb. 21x20 cm-es 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, majd felvágjuk összesen körül-belül 60 darab 2x7 cm-es hasábra.

A kekszeket 150 fokon kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük. Akkor a legfinomabb, ha egy icike picikét sem barnul meg a 
keksz...bár nálunk azok is válogatás nélkül mindig elfogynak!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése