2012. május 6., vasárnap

Norman Price beköltözött hozzánk

Életünkbe szorosan beleszövődött Norman Price, óriási csatákat vívunk érte, ellene. Folyamatos készültségben van itthon miatta mindenki. 

A legtöbben már hallottatok Samről a tűzoltóról, talán azok is, akiknek nincs kisgyermekünk. Amennyiben mégis lennének kivételek, azoknak egy gyors kitérő: Az 1987 óta futó brit "Fireman Sam" c. mesefilmsorozat főszereplője Sam, a tűzoltó. A Körmöspálcáson (eredetileg jobban hangzik: Pontypandy-ben) játszódó történetekben Sam mindannyiszor megment valakit vagy valakiket, legtöbbször természetesen Norman Price-t, aki a kisváros legélénkebb csínytevő gyereke. Amíg Sam maga az erények, szabályok és a helyes út képviselője (már-már unalmas módon, túl tökéletesen, személyisége sem igen van), addig Norman Price a haszontalan kisfiú, aki mindig bajt csinál, vagy ha éppen nem csinál semmit, akkor őt éri el a baj! Emellett szemtelen, leleményes, a gyerekek szemében zsarnok, a felnőttekében rosszcsont.


Mégis, ő az egyetlen figyelemre méltó figura az egész mesében. Személyisége pontosan tükrözi a gyerekekben rejlő természetes kíváncsiságot, érdeklődést, a határok keresését. A gyerek szereplők közül ő az egyetlen, aki szembe mer szállni a szabályokkal, akit érdekel a "miért?" és aki az egészséges  "gyermeki szabadságot" teljes mértékben kiköveteli magának. Egyszóval minden szülő réme... (Hiszen mi nem igazán szeretjük, ha gyermekünket nehezen tudjuk kordában tartani, ha nem viselkedik olyan tökéletesen, mint ahogy az talán nem is annyira a mi, hanem inkább a világ, elvárásainak megfelel.)
Azonban, ha jobban megfigyeljük őt és keressük a benne rejlő gyermeki jóságot, már nem is tűnik olyan "rossznak". Hiszen amíg csínytevéseivel magára vonja a felnőttek figyelmét és olykor dühét is, addig folyamatosan bizonyítja megbánását is, belátja hibáit, sokszor kifejezetten igyekszik jó dolgokat tenni. Emellett pedig nagyon szereti barátait és édesanyját.

És hogy hogyan került be ő a családunkba?

Nagyfiam két éves kora óta tűzoltó akar lenni. Hihetetlen szenvedély fűzi a tűzoltó témához, legyen szó tűzoltóautóról, tűzoltós meséről, tűzoltós képekről... Félelmetesen erős képzelőereje, fantáziája lehetővé tette neki, hogy az otthon rendelkezésre álló eszközökből olyan felszerelést készítsen magának, mely megfelel egy igazi tűzoltónak!
Porszívócsőből lett a fecskendője, kantáros, kék esővédő nadrágjából a ruha maga. Erre került egy öv, amibe beakasztható a rádiója (régi mobiltelefon) és a szekercéje (kis műanyag kalapács a játékos szerelőládából). A csizma természetesen a gumicsizmája és a sisak a biciklis bukósisakja megfordítva. Ezt mind ő találta ki.
Így aztán ő lett A TŰZOLTÓ (és érdekes módon nem Sam), aki Norman Price folyamatos balesetei miatt készenlétben tartja az egész családot. Pl.:
- "Anya, gyere, segíts! Norman Price már megint butaságot csinált! Meg kell menteni, hívd a tűzoltókat!"
És Anya természetesen azonnal hívja a tűzoltókat, miközben ő már öltözik is, és legalább olyan sebességgel, mint ahogy azt egy igazi tűzoltónak kell riasztás esetén. A családunkba befurakodott fiú folyamatos megmentésre szorul, így Anyának gyakran nem csak a tűzoltókat kell hívnia, hanem be is kell segítenie a megmentésbe vagy a mentési akció végeztével, az oltás során rommá lett lakásban, rendet kell tennie. Naponta többször is... Így talán nem csoda, ha már Anya fejében is egész nap Norman Price neve zakatol és őt kergeti még álmában is!

1 megjegyzés:

  1. Lányomnál most éppen a kicsi piros traktor c. mese játsza a főszerepet és úton útfélen keresi a traktorokat.Természetesen még nem akar traktor lenni és traktoros sem, de kitudja,ha eljön az idő még az is válhat belőlle.
    Minden esetre férjem viszont sajnálja,hogy nem egy Norman Price típusú gyermeke van. Gyakran mondogatja is,hogy lehetne egy kicsit elevenebb és csintalanabb az ő kicsi tündérvirágszála.

    VálaszTörlés