2012. május 24., csütörtök

Kerti kincsek - A bodza



  A fekete bodza virágzata (Sambuci flos) kellemes illatú, a belőle készített tea több országban is ősi gyógyszerként ismeretes.



  Hatása sokoldalú: mérsékelt vizelethajtó, izzasztó, köhögéscsillapító, vértisztító, enyhe hashajtó hatású. A koszorúér-betegségekben szenvedőknek légszomj csillapítására ajánlott (Rápóti-Romváry, 1990).

  Zichia Zachay-Rones és társai (1995) megfigyelése szerint az influenzás betegségeket a fekete bodza virág vagy gyümölcsteája, illetve a termésből készített termék 72 óra múlva enyhíti, gyógyítja. Kutatásaik alapján a fekete bodza egyik fehérjéje semlegesíti az influenzavírus azon fehérjéjét, amivel az a szervezet sejtfalait oldja, ezáltal a vírus nem tud behatolni a sejtbe és ott továbbszaporodni.
  Kardos (1943) szerint "Hideglelést, kehét, köhögést gyógyít a bodzavirág teája, mézzel és cukorral igen kellemes".
  Nem volt ismeretlen az állatgyógyászatban sem, szembetegségek gyógyítására használták.


Egy recept, amelyet otthon is elkészíthetünk: Töltsünk meg egy nagy befőttes üveget bodzavirággal lenyomkodva, -amiről természetesen előzőleg eltávolítottuk a kocsányokat- öntsük le fél gallon vízzel, és amikor kicsit kihűlt, adjunk hozzá másfél uncia tiszta szeszt. Fedjük le egy összehajtogatott ruhával és pár óráig tartsuk meleg helyen. Amikor már eléggé kihűlt, szűrjük át egy muszlinon. Tegyük üvegekbe, és szorosan dugaszoljuk le.

Nagymamáink napjaiban általánosan elterjedt volt az hogy bodzavirág-vízzel tisztították az arcszínt a szeplőktől és a leégéstől, és ezzel tartották jó kondícióban. Minden lady toalettasztalán helyet kapott, -mivel a nők azt tartották róla, hogy megtartja a bőr szépségét, fehérségét és megelőzi a bőr foltosodását - mindmáig nem vesztette el a hírnevét. Használata javallott volt tengeri fürdőzés után, és ha valamilyen bőrkiütés jelent meg a sós víz hatására az arcbőrön. Erre a következőt javallották: bodzavirág-víz keverve glicerinnel és bóraxszal, éjjel és reggel alkalmazva.



A bodzavirágokat ha kéz- és arcmosó vízbe áztatják, mindkettőt fehérré és lággyá teszik. A virágokat kis muszlin zsákban érdemes a vízbe tenni. Ilyen kis zsákban fürdővízbe is tehető, nagyon frissítő lesz tőle a fürdés, és jól ismert francia orvosok azt állítják, hogy ez idegi és bőr érzékenység esetén hatásos.

A meghűlés régifajta orvossága a forró bodzavirágtea. 
Tegyünk egy maréknyi bodzavirágot és borsmentát egy kancsóba. Forrázzuk le másfél pint vízzel, hagyjuk ázni a tűzhelyen fél óráig. Szűrjük le édesítsük, és amilyen forrón csak lehetséges, úgy igyuk. Erős izzadás és frissítő alvás következik, és a páciens jól ébred. A meghűlés vagy az influenza valószínűleg elmúlik harminchat óra múltával. Cickafark is adható a főzetbe. 
A hideg bodzateát majdnem olyan jónak tartották szemgyulladás kezelésére, mint a bodzavirág-vizet.
A bodzavirágból készített teát nagyszerű tavaszi orvosságnak ajánlják, pár héten át minden reggeli előtt használandó, úgy tartják, tisztítja a vért. 



Végül, a bodzavirágokat használták borogatásokhoz, amelyek csillapítják a fájdalmat és csökkentik a gyulladásokat. Egy régi író mondja: "Nincs semmi jobb csökkenteni az aranyér okozta fájdalmat, mint a bodzavirágból és vagy szulákból vízzel vagy tejjel készített borogatás. Ez könnyíti még a legerősebb fájdalmat is." 

Gyógyító, frissítő és nyugtató arclemosó is készülhet szárított virágok forrázatából. Két és fél dram (1 dram 1.77 g) bodzavirágot öntsünk le 1 quart (a gallon negyed része 1,136 l) forró vízzel, áztassuk egy órát, és szűrjük le. Ez a folyadék használható mint borogatás, ezzel kezelhetjük a keléseket, táplálja a bőrt, és azt tartják róla, hogy halánték borogatásként jó fejfájás ellen, és jó védekezés legyek támadása ellen is. 

A bodzaecet, amit virágából készítenek, régi orvossága a gyulladt toroknak. 

Egy jó kenőcsöt is készítenek a virágokból akképpen hogy beáztatják forró disznózsírba. Hasznos kenőcs sebekre, égésekre, forrázásokra, továbbá használják pomádék és kozmetikai krémek alapanyagaként. 

A bodzavirág-krémet széles körben használták a háborúban sérült lovak kezelésére, de emberi használatra is kiváló, régi gyógyszer kicserepesedett bőrre és bőrfagyásra. 
Krém készítése fekete bodza virágából: Melegítsük meg a zsírt egy edényben, adjunk hozzá egy kis csésze vizet és keverjük el jól. Lassú tűzön pároljuk a zsírt, lefedve egy órán keresztül, majd vegyük le a fedőt és párologtassuk el a vizet. Vegyük le a tűzről hagyjuk egy kicsit kihűlni majd szűrjük át egy muszlinkendőn, így megtisztítjuk az esetleges szennyeződésektől. Vegyünk a zsírral azonos súlyú friss bodzavirágot és tegyük bele. Forraljuk fel a keveréket újra, és tartsuk lassú tűzön egy jó óráig. Végül szűrjük át egy durva ruhán és amikor kihűlt, a kenőcs használatra kész. 

A bodzavirág finom, édes illatával már a rég időkben az igényes konyhaművészet részévé lett. Hajdanán az elefántcsontszínű virágokat belekeverték a sütemények tésztájába és a meleg vajastésztákba, azért hogy finomabb legyen a tészta. Zabkása levesben is forralták, ami lázcsökkentő ital, és hozzáadták a keresztelő ünnepére készített posset-hez (forralt bor tejjel). 

/www.kertpont.hu -  Dr. Sipos Béla Zoltán/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése