2012. május 23., szerda

Kert kincsek - A sokoldalú málna

A gyümölcs gyógyhatásai

Jelentős antioxidáns hatással rendelkezik, sok C- és E-vitamint tartalmaz. Rosttartalma magas. A népi orvoslás szerint a málna megelőzi a hólyaggyulladást és a vesekőképződést. Előnyösen befolyásolja a petefészek és a belsőelválasztású mirigyek működését. Kiváló vérszegénység ellen. Lázcsillapító, hűsítő. Savlekötő, sok magja segíti az emésztést. Lábadozás, szívbetegségek, kimerültség, depresszió kezelésére is használják. Szabályozza a bélműködést, megelőzheti a vastagbélrák kialakulását, oldhatatlan élelmirost tartalmának köszönhetően.
Külsőleg gyógyítja a gyulladt fogínyt. Ránctalanító, bőrfeszesítő hatását a kozmetika ipar hasznosítja.



 A málna levele is fogyasztható!

A málnalevél már ősidők óta szerepel a népi gyógyászatban. Teájával többek közt meghűlést, rákot, vérszegénységet, hasmenést gyógyítottak.

Sok más gyógyhatású növényi résztől eltérően a málna levele kimondottan zamatos, ízletes. Hajtáscsúcshoz közeli, aromában igen gazdag leveleiből ízletes, gyógytea főzhető. Fő hatóanyagai tanninok. Alkalmazzák cukorbetegség, vese és hólyagbántalmak ellenszereként. Izzasztó hatása is van, ezen kívül számos teakeverék alkotórésze. Meghűléses betegségeket is gyógyít. Mivel összehúzó hatású szer,  gargarizálásra, szájüreg és toroknyálkahártya-gyulladások kezelésére is alkalmazzák. Enyhe hasmenés esetén kiváló székfogó. A levelekből készült teáról azt tartják, hogy a terhesség időszakában fogyasztva biztosítja komplikációmentes, könnyű szülés. Kísérleti eredmények azonban eddig még nem támasztották alá ezt a hatását.



Tea készítés: Egy-két teáskanálnyi szárított málnalevelet forrázzunk le 2,5 dl forró vízzel, hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le. Ízlés szerint ízesíthetjük mézzel vagy cukorral.

Hajtását, szárát is hasznosítják.

Se nem öreg, se nem fiatal hajtásai, amelyek már kiemelkedtek a talajból, hámozva, főzve vagy nyersen úgy fogyaszthatók, mint a spárga. A málnalevelekéhez hasonló gyógyhatást tulajdonítanak neki.

A málna szárát a papírgyártás hasznosítja. A leveleitől megfosztott szárat, közvetlenül a gyümölcsök leérése után gyűjtik. A papírgyártáshoz felhasznált rostokat több órás főzéssel nyerik ki. A rostokból készült papír barnás színű. 
/www.kertpont.hu - Kiss Gábor hobbikertész/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése