2012. május 21., hétfő

Kerti kincsek

Nemrég kezdtük el a kertünket, felásni, ültetni, azokat a munkálatokat megcsinálni amiket ilyenkor tavasszal szokás. (Itt északon ekkor lehet hozzáfogni.) Bár még elég kezdők vagyunk, sok sok örmöt lelünk benne és amikor csak tehetjük kimegyünk, - hiszen mindíg van mit csinálni.:)
Ahogy jöttek sorban a feladatok rájöttünk milyen keveset is tudunk a növényekről amelyek a környezetünkben vannak. Igy elhatároztam,  -hogy amellett, hogy sok segítséget kapunk a szomszédoktól,- én magam is elkezdek utánanézni a dolgoknak.
Hát nagyon sok érdekességet találtam. Ezekből egy párat szeretnék megosztani veletek ezen a héten.
 Elsősorban olyanokat fogok bemutatni amelyek ismertek, könnyen elérhetőek és mégis meglepő módon, rendkívül sokoldalúan hasznosíthatóak.

Az első ilyen a

  Kuusenkerkkäsiirappi - fenyőszirup


Ha vannak elérhető közelségben friss hajtásaikat bontogató lucfenyők, könnyedén készíthetünk fenyőszirupot (kuusenkerkkäsiirappi), amit a finnek is ilyenkor tesznek el.
Nem nagy ördöngösség: a frissen – a tulajdonos engedélyével! – leszedett hajtásokat (1-2 liternyit) éjszakára beáztatjuk, és ugyanabban a vízben két órán át főzzük. Leszűrjük, és a folyadékhoz literenként fél kiló cukrot adunk. Ismét legalább két órán át főzzük, míg a kívánt sűrűséget el nem éri (egészen mézszerűre is főzhetjük).
Üvegekbe töltve eltesszük, és amikor támadna a köhögés, elővesszük. Ennél jobb orvosság kevés létezik, ráadásul még az íze is különleges!
Felhasználhatjuk még sütéshez, ízesítéshez, teába méz helyett vagy akár kenyérre kenve is.
Vesebetegek és várandós anyukák inkább kerüljék. 



/A receptet www.rakottkert.blogspot.com ról vettem/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése