2012. június 8., péntek

Rend a lelke mindennek

És végül..., de hogyan tartsuk meg?

Nagyon jó kérdés! Nem hiszem, hogy van rá konkrét válasz, csak néhány ötletet tudok adni.
A rend legfőképp rajtunk múlik, nem csak saját kis világunkban, hanem a környezetünkben (család) is. Szerintem minden azon áll vagy bukik, hogy mennyire vagyunk kitartóak és következetesek.
Nekem mindig a kitartással van bajom, meg azzal, hogy túl sok mindent vállalok be/csinálok egyszerre (mint anyukám:).
De nézzük csak, mit is jó szem előtt tartani.
Könnyebb az embernek rendszert tartani az életében, ha nem akar rögtön mindent egyszerre, persze tudom, ezt nagyon nehéz - "Hiszen holnap jönnek a vendégek és itthon áll a bál, főzni is kéne, de...." - főleg azoknak a típusoknak, akik azt szeretnék, hogy minden tökéletes legyen, mégpedig azonnal!
/Be kell valljam, ilyen szempontból "előnyös " helyzetben vagyok: egy 40nm lakásban élünk, és még csak két ember után kell pakolni és takarítani. /
Segíthet az, ha apránként, felosztva végezzük a házimunkát. Van már némi tapasztalatom családi ház takarítása terén, így sikerült kidolgoznom egy rendszert magamnak is.
Minden héten 2x takarítok kedden és pénteken. Kedden kis takarítást (portörlés, porszívózás/seprés, fürdőszoba áttörlése -max 3 perc), pénteken pedig nagyobbat (az előzőekhez hozzájön a fürdő alaposabb kitakarítása és a felmosás).
Aztán minden héten csinálok egy valami pluszt, (azon a takarítós napon amikor éppen belefér) egyik héten ablakot mosok, másik héten sütőt és a konyhaszekrényt kívülről, harmadik héten hűtőt és ajtókat, a negyediken pedig amit éppen nagyon kell (téli ruhák és cipők elpakolása, stb).
Persze, vannak olyan dolgok amiket mindennap megcsinálok, mint főzés után a tűzhely letörlése. Ez több szempontból is praktikus, egyrészt akkor még nem száradt rá a kifröcsögött étel, így komolyabb "fél órás sikálás nélkül" megúszom az egészet. Másrészt, szeretem úgy kezdeni a napot, hogy nem azt látom reggel, milyen zsíros is a főzőlap.

Folyt. köv. kolnap :)

Szép napot!
Évszakok asszonyai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése