2012. június 20., szerda

Nem ciki a lencse

Ma délelőtt olyan mérhetetlenül rám tört a lencse-vágy, hogy kénytelen voltam fél kilót venni..., kevesebbet nem is érdemes talán.
Máris hemzsegtek szürkeállományomban az ízek: lencse, ecet, hagyma, cékla, alma, só, cukor, citromlé, mustár... hmmm. Hát, körülbelül ennyiből is állt a lencsesalátám, mely férjem hazaérkezésére készült. Megkaptam érte a kijáró dicséretet!



Bűvös szakácsnál rengeteg érdekes dolgot olvashattok a lencséről és annak elkészítéséről. Érdemes belenézni! Egy kis ízelítő:

"A mitológiákban sokszor volt a gyász jelképe, hisz kerek. S a fájdalom, mint a kör, végtelen. De jelentette a gazdagságot is, hisz kerek, és sok van belőle. Újévkor jelentheti mindkettőt, elvégre temetjük az óévet és gyarapodást kívánunk az újra.
Sokáig volt a szegény ember étke, ezért magasabb körökben idegenkedés övezte. Egyes orvosok még néhány száz éve is úgy vélték, melankóliát okoz. A lencse valójában az emberiség egyik legősibb és legértékesebb étele.
Apiciusnál lencse címszó alatt három ételt is találni: lencse kagylóval, gesztenyés lencse és lencse „másképpen” (ez utóbbi póréhagymás, zöldkorianderes változat). A dolog érdekessége, hogy ilyen vagy olyan formában mindhárom változat szerepel a mai csúcséttermek étlapjain is."

Talán kevesen tudják, hogy milyen értékes is a lencse - leszámítva a gazdagsághoz kötődő viszonyát -, csak röviden összefoglalva: Fehérjetartalma a szójáéval vetekszik, tápláló és jól emészthető. Energiadús, nem allergén, tartalmazza lényegében valamennyi fontos aminosavunkat. A lencse nagy A-vitamin-tartalma miatt kedvez a szemnek, jelentős továbbá 0,8 mg körüli B1-vitamin (tiamin) tartalma. Egy csészényi lencse folsav-igényünk 90 százalékát fedezi, ezért például várandósoknak kifejezetten ajánlott. Ásványi anyagok közül a cink van benne jelen.



Egyétek a lencsét, egyáltalán nem ciki és jól elkészítve kifejezetten izgalmas és modern étel! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése