2012. március 24., szombat

ÚjSág a hétvégére




Magassarkú és gumicsizma
Skatulyákban nem érdemes gondolkodni. Van, akinek így sikerül, van akinek úgy. Kreativitás kell ahhoz a saját életünket illetően is, hogy a szervesen összetartozó darabok – házasság, gyerekek, munka, hivatás, háztartás – szépen egymás mellé illeszkedjenek, mindennek maradjon hely, idő, energia. Mégis vannak helyzetek, amelyekben az átlagosnál egy kicsivel nehezebb a családi élet és a munka vagy az ambíciók összeegyeztetése. Jellegzetesen ilyen, ha valaki messzi vidékre költözik, és egy kis településen kell nagy ívű ambícióinak teret találnia. Ugron Zsolna élete egy részében olyan természetesen mozgott a világ nagyvárosai között, mint más az otthon-iskola-bolt háromszögében. Aztán férjhez ment, és ezzel arra is rábólintott, hogy a legkeletebbre eső magyar ajkú településre, a háromszéki Zabolára költözzön. 


Az ilyen helyekre mondják, hogy az Isten háta mögött van, bár ha ellátogatunk „az Isten háta mögé”, rögtön kiderül, hogy itt is van élet, nem is akármilyen. Ezzel együtt az ember háromszor meggondolja, hogy kimozduljon-e, hiszen az első reptérig is legalább három órát kell autózni, Budapestig pedig tizenhármat.
Zsolnában két kislánya megszületése után sem szűnt a szent nyugtalanság. A jogászként végzett, de televíziós szerkesztő-riporterként és kommunikációs szakértőként dolgozó ifjú hölgy két dologban is kipróbálta magát a világvégén: aktívan kivette a részét a férje családi birtokán létrehozott vendégház kialakításában és üzemeltetésében, és közben Budapest-szerte ismert lett, amikor első regényét minden metrószerelvényen hirdette kiadója. Azóta már a második regény, a Meskó Zsolttal közösen írt Szerelemféltők is a könyvespolcokon van, de az Úrilányok Erdélyben sikerét nehéz megismételni: a deklaráltan fiktív, mégis számos elemében az írónő életére emlékeztető könyv hetekig vezette az eladási listákat Magyarországon.
/Márciusi Képmás/ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése