2012. március 29., csütörtök

ÚjSág ajánló - A szív

Szeretetből teszem

 Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend első tagjai a Mecsek és a Pilis-hegység remetéi voltak. Lelkiségük legjellemzőbb vonásai kezdetektől fogva a tudatosan vállalt visszahúzódó életmód, az önmegtagadás, a böjt, az engesztelés. Ennek az életformának korunkra is érvényes értelméről, lényegéről és fontosságáról beszél Bátor Botond szerzetes, a pálosok magyarországi elöljárója.

A pálos lelkiség egyik sarokköve az „engesztelés”. Hogyan kapcsolódik ehhez a böjt?
A vezeklés nem más, mint a saját bűneim miatt vállalt önmegtagadás, a bűnbánat alátámasztása. Az engesztelés alatt viszont azt értjük, amikor nem magunkért, hanem másokért vállalunk önmegtagadást, például a közösségünkért, akár egész hazánkért, magyar népünkért hozunk áldozatot. Ennek egyik formája a böjtölés, de a böjtölésnek nincs kitüntetett szerepe az önmegtagadás más módjaihoz képest.

Miért kell Istent engesztelni? Haragszik?
Nem arról van szó, hogy haragszik-e vagy sem. Inkább arról, hogy „aki megteremtett téged a te akaratod nélkül, az nem fog üdvözíteni a te akaratod és közreműködésed nélkül” – ahogy Szent Ágoston vallja. Egyáltalán nem mindegy tehát saját, személyes hozzáállásunk, hogy hogyan viszonyulunk Istenhez. Szeretné, ha mi is közreműködnénk abban, hogy ez a világ jobb legyen. Bevon bennünket tehát a megváltás művébe. Nem azért, mintha nem tudná boldogítani a világot nélkülünk. Viszont társul hív meg bennünket, hogy osztozzunk életében, hogy felelősséget vállaljunk ezért a világért. Szent Pál úgy fogalmaz: „Örömmel szenvedek értetek, és testemben kiegészítem azt, ami még hiányzik Krisztus szenvedéséből, testének, az egyháznak javára.” (Kol 1,24) De hogyan is hiányozhat Krisztus szenvedéséből valami? Mi arra kaptunk meghívást, hogy részesedjünk Krisztus életében. És ehhez nem csak a dicsőség, a feltámadás tartozik hozzá, hanem – mindenekelőtt – a szenvedése, a keresztje, szeretetből vállalt áldozatai is mind. Mi tehát Krisztus teljes életére mondunk igent, engesztelésünk pedig abból áll, hogy követjük őt áldozataiban is, a nehézségekben úgy, ahogy azt ő akarja. Így leszünk mi is részei annak az áldozatnak, amiről egész élete szól.

www.asziv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése