2014. február 6., csütörtök

Pompás tészta a tésztában

Ez a "rakott tészta" nálunk kicsik és nagyok kedvence lett azután, hogy először készítettem el. Az eredeti recept valójában egy karácsonyi ételkülönlegességet takar, de úgy gondolom ez az étel, az év bármely napján jólesik. Télen különösképpen! Próbáljátok ki bátran!

Hozzávalók:

500g leveles tészta
400g apró csőtészta
500g bolognai ragu
300g párolt brokkoli/karfiol
300g tehéntúró
200g reszelt sajt
1 cs petrezselyem
olaj, só, bors, a teteje megkenéséhez egy tojás sárgája


Elkészítés:

Elkészítjük a bolognai ragut (hagymát dinsztelünk, a darált húst megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés vízzel puhára főzzük, sűrített paradicsommal összekeverjük és fűszerezzük: babérlevél, majoránna, bazsalikom, oregáno...)
Ezután megpároljuk a zöldséget. 
A leveles tésztából kivágunk egy nagy kört, amivel kibélelünk egy csatos tortaformát úgy, hogy túllógjon a forma peremén, és kivágunk egy kisebb kört is, amivel, majd a végén letakarjuk a tészta csodát.
A forma kibélelése után a kifőtt tésztát összekeverjük a raguval, az apróra vágott petrezselyemmel és a reszelt sajt felével, majd a kibélelt formába öntjük.
A tetejére először rátesszük a párolt zöldséget, utána rámorzsoljuk a túrót és megszórjuk a megmaradt reszelt sajttal. Ízlés szerint sózhatjuk és borsozhatjuk még a tetejét, majd meglocsoljuk 1-2 evőkanál olajjal.
Most már nincs is más dolgunk, mint az egészet befedni a kisebbik tésztakoronggal, és a nagyobbik körnek  a peremen túllógó részét rányomkodni erre a tésztalapra.
Még megszurkáljuk a tetejét, megkenjük tojássárgájával és már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 35-40 percet sütjük. 

Tortaként szeleteljük!














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése