2014. február 17., hétfő

"Nők a pult mögött"

Cseh, retró és rólunk szól. Kell még több?

Meleg szívvel ajánljuk esti kikapcsolódásnak, ha már elfeledkeztetek volna a 70-80-as években élő feleségek, anyák, nők mindennapi gondjairól. De talán még rémlik valami a "Kórház a város szélén"vagy a "Látogatók" c. sorozatokból.



A történet a '70-es évek Csehszlovákiájában játszódik. Főhőse Anna, a kétgyermekes asszony, aki válása után -feladva jól menő üzletvezetői állását- egy élelmiszer bolt csemege pultjában kezd el dolgozni. A film története egy élelmiszerbolt mindennapjait mutatja, ahol fontos a barátság, az emberiség és az emberek közötti kapcsolat. A film főszereplője Anna Holubová.

Bár a szocialista éra ilyen tárgyú emlékei (fejpántos pultos lányok, tálcás mérleg stb.) már a főcímben visszaköszöntek, az ominózus élelmiszerbolt eléggé kilógott a korszak üzletei közül: volt itt ugyanis minden, ami szem-szájnak ingere, a déligyümölcsöktől a francia és holland sajtokig. Persze a történetben nemcsak az élelmiszerbolt apró történései kaptak szerepet, hisz az átlagnézőt valószínűleg kevéssé érdekelte volna, hogy mondjuk Skálová asszony kosár nélkül akarja lebonyolítani a bevásárlást. Volt itt bőven szerelem, intrika és dráma, így anno a magyarok is rendszeresen (emlékeink szerint keddenként) azt figyelték, hogy a hozzájuk hasonló, teljesen hétköznapi emberek miként küzdenek nem kevésbé hétköznapi problémáikkal. (forrás: origo.hu)

A sorozat részeit megtekinthetitek itt, illetve természetesen a Youtube-on is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése