2011. december 13., kedd

Luca napja

Ezen a napon Szent Lucára emlékezünk, aki egy előkelő szicíliai családban nevelkedett. A kereszténység nem tartja fontosnak, Szent Luca már csak a legendákban él.
A keresztény hitre tért szép fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták.
Németországban kedvelt szent. Északon a Luca-menyasszonyt koszorúval és gyertyával 1780-ban említik először, a szokást újraélesztették Svédországban Nobel Alfréd halála évfordulójával összefüggésben. Magyarországon Luca-napon a család minden tagjának sütnek egy lucapogácsát, és egyikbe pénzdarabot rejtenek el. Aki ráharap, szerencsés lesz.
/forrás: wikipedia/


Luca- zsemle

50dkg liszt
2,25 dl langyos tej
2 késhegynyi őrölt sáfrány
3 dkg friss élesztő
6 ek. cukor
fél tk. só
fél tk. őrölt kardamom
5 dkg puha vaj
75 g mazsola
25 g aprított mandula
1 tojássárgája a megkenéshez
durva szemű cukor megszórni

A lisztet tálba szitáljuk. A tejet a sáfránnyal, élesztővel és 1tk cukorral elkeverjük. A maradék cukrot, sót, kardamomot, vajat a liszthez adjuk. A lisztezett felületen 5 percig gyúrjuk. Kilisztezett tálban letakarva 30 percig pihentetjük.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A mazsolát és a mandulát a tésztába gyúrjuk. A tésztát 12 egyforma darabra osztjuk, ezekből hosszúkás zsemléket formázunk. A tepsin letakarva 30 percig pihentetjük.
A sütőt 200C-ra melegítjük. Tojássárgát kevés vízzel elkeverünk. A zsemléket kereszt alakban bevágjuk megkenjük tojássárgájával és megszórjuk durva szemű cukorral. A zsemléket a sütőben(középen, légkeverésesnél 180C)20-25 percig sütjük.



Ima

Drága Jézus! Segíts, hogy fényed hordozói lehessünk, bármerre visz utunk.
Töltsd el szívünket életadó Lelkeddel, itass át és végy birtokba minket
oly teljességgel, hogy életünk már csak a Te kisugárzásod legyen. Ragyogj
át rajtunk, és úgy élj bennünk, hogy mindenki, akivel találkozunk, a Te
jelenlétedet érezze meg általunk. Többé már ne minket lássanak, hanem
egyedül Téged, Jézus. Maradj velünk, s akkor úgy ragyoghatunk, ahogyan Te
ragyogsz, s világossággá válhatunk mások számára is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése