2013. március 26., kedd

Viharos pogácsa

   Ez a recept valójában egy közönséges pogácsa receptje. Érdekessége inkább az, hogy nem sütőben, hanem sparheltben sült meg. Másik különlegessége abban áll, hogy azon a viharos hétvégén készült, amikor az egész országban megbénult a közlekedés. Autósok százai rekedtek az utakon. Emberek töltötték távol otthonuktól az éjszakát.
   Édesapámmal és két gyermekemmel indultunk el Somogy megyébe még szerda este. Akkor még minden nyugodt volt és csendes, csak az eső akadályozta az utunkat.
   Másnap azonban iszonyatos hóviharra ébredtünk. Két napra beszorultunk a házba. Igyekeztem hasznossá és a gyermekek számára érdekessé tenni a bezártságban töltött napokat.
   Általában a sütés-főzés a gyermekek számára izgalmas dolog. Lehet benne maszatolni, festegetni, gyurmázni.

   A végeredmény pedig ehető. Sörkorcsolyának is alkalmas, váratlan vendégeknek is jut belőle, bár ilyen időjárási körülmények között ilyenekre nemigen számíthattunk.

   Egyszerű pogácsa recept:
50dkg liszt, só, 3dkg élesztő, 0,5dl tej vagy víz, cukor az élesztő felfuttatásához, tojás a kenéshez, 15dkg vaj vagy 7dkg zsír.

   A száraz anyagokat a cukor kivételével össze kell keverni, majd a felfuttatott élesztőt, a zsiradékot és a tejet hozzáadjuk. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, és legalább egy órán át pihentetjük, hogy a duplájára keljen. A pihentetés után ismét átgyúrjuk, majd kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk. Berácsozzuk a tetejét, és tetszés szerinti méretű pogácsákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

   Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése