2012. november 12., hétfő

Nagyszüleink receptje

Krumplikása, ahogy Mi szeretjük

1 kg krumpli
kb. 20 dkg liszt (ez attól függ, hogy a krumplink mennyire lisztes, van, hogy kevesebb is elég)
1 jó nagy fej hagyma
olaj


A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, majd annyi sós vízben, ami éppen elfedi, megfőzzük. Ha megfőtt, leöntjük a vizet, krumplinyomóval alaposan összetörjük, hagyjuk hűlni, majd jöhet a kemény munka :).
A liszttel ugyanis nagyon alaposan ki kell keverni az összetört krumplit és ez bizony fáradtságos, olyannyira, hogy nálunk, csak a Nagypapa vállalkozott rá.
Ő értünk azonban szívesen megtette - mert mindig ezzel az étellel készült, ha tudta, hogy megyünk. Pedig ránk bizony néha igen sokáig kellett várni..., hiába ígértük a késő délutáni megérkezést, ritka eset volt, hogy éjjel 11 óra előtt gördült be az autónk a - talán késő délután óta nyitva álló - kertkapun...
A várva várt krumplikása mégis ott gőzölgött az asztalon...

...tehát a liszttel kikevert krumplit egy olajba mártogatott evőkanállal tepsibe szaggatjuk - jó szorosan egymás mellé helyezzük ezeket a "galuskákat", majd a felaprított és olajon megpirított hagymával bőségesen meglocsoljuk. Ha mindez a tepsibe került, már csak egy jó forró sütőre van szükség, amiben ropogós pirosra sütjük. Melegen, tejföllel bőségesen meglocsolva tálaljuk.
Nálunk a gyerekek egyik legkedvesebb étele:).

kép forrás: utazas.sk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése