2012. november 29., csütörtök

"30 perces" finomságok a hétköznapokra

Hétfő
04:30 kelés.
5:30 indulás a munkába.
07:00 - 15:30 munka.
16:30- 19:00 nyelviskola.
20:00 otthon, főzés plusz egyéb házi teendők elvégzése, tanulás.
22-23 alvás.

Kedd
04:30 kelés.
5:30 indulás a munkába.
07:00 - 15:30 munka.
Rohanás haza, evés.
19-21iig mise, hittan.
22-23 alvás.

Szerda ugyanaz, mint a hétfő.

Csütörtök az első nap a héten amikor munka után nincs semmi, csak bevásárlás. Így 18-19 óra között érek haza. Otthon persze vár a mosatlan, a főzés, és a rendrakás.

Péntek
8-kor kelés
9-13-ig munka, utána takarítás otthon. :)



Ilyen beosztás mellett nem sok ideje van az embernek bármit is sütni hétközben. Pedig ekkor érezi legnagyobb szükségét egy kis nasinak, ami a leterheltség érzését valamivel könnyebbé teszi. Szerintem ezzel ti is pontosan így vagytok!
Ezért -mivel férjemmel mindketten édes szájúak vagyunk- ki kellett találni valamilyen megoldást, ráadásul mivel ő éjszakázik még inkább szüksége van a plusz energiára. Nem csak este, hanem másnap reggel is, amikor nyelviskolába megy.

Így tehát csak olyan édességek jöhetnek szóba, amelyek egyszerűek és gyorsan készen vannak. Mindenkinek melegen ajánjom ezeket a recepteket mert nálunk kiállták a próbát és abszolult beválltak!

Íme az első nagy kedvenc, egy itteni specialitás! Elkészítése legfeljebb 40 perc sütéssel együtt :)



Dán fahéjas tekercs

A tésztához:
10 dkg vaj/margarin felolvasztva                                  
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
5 dkg cukor
15 dkg joghurt/tejföl
1,5 dl tej
 + a nyújtáshoz kevés liszt


A töltelékhez:
10 dkg cukor
2 kk. fahéj/ keserű kakaó por (ha valaki csokis csigákra vágyik!)
 

A kenéshez:
4 ek. tejszín vagy tej (én tejjel szoktam de úgy is telesen jó)
2 ek. cukor

 

Elkészítés:
1.) Előmelegítjük a sütőt 220 fokra, sütőpapírral kibélelünk egy 20x30 cm-es tepsit (én tortaformában szoktam sütni!)
2.) Gyorsan elkeverjük a lisztet, sütőport és cukrot, majd hozzáadjuk a tejfölt, tejet és 3 ek. híján az olvasztott vajat. Összegyúrjuk (nagyon könnyen összeáll) és lisztezett munkalapon kinyújtjuk.
3.) A kinyújtott tésztát megkenjük a maradék olvasztott vajjal, majd megszórjuk a fahéjas cukorral, és feltekerjük.
4.) A tekercset kb. 4-5 cm vastag csigákra vágjuk (nekem általában 8 csiga lesz belőle) és a tepsibe/tortaformába tesszük. (nem túl szorosan, mert megnőnek a sütés alatt!)
A tetejükre csurgatjuk a cukorral elkevert tejszínt és a forró sütőbe tesszük. Kb. 20-25 perc alatt készre sül. 



Jó étvágyat!

/Tavasz/

1 megjegyzés:

  1. Drága Húgom!
    Ez a bejegyzésed kellett ahhoz,hogy rádöbbenjek milyen kemény,dolgos hétköznapokat élsz meg Dániában. Nagyon nagyot nöttél a szememben ezáltal,hiszen ez nem könnyű feladat. Ugyan akkor amennyire asszonyt próbáló a sorsod, annyira léleképítő számodra,hiszen átértékelődnek bizonyos dolgok a múltban, ami nem utolsó szempont.Sok erőt és kitartást kívánok hozzá. Az Úr legyen veled.

    VálaszTörlés