2012. november 17., szombat

Megváltozott női szerepek - második rész -

Ebben a részben röviden szeretnénk Nektek bemutatni egy kutatást, amit mi végeztünk 18-24 év közötti lányokkal a női szerepekkel kapcsolatban. A kutatás időpontjában ezek közül a lányok közül még egyik sem volt házas, de elmondják az érzéseiket, gondolataikat, félelmeiket a rájuk váró, házasságon belüli szerepkonfliktusokkal kapcsolatban.



Rövid betekintés az interjúkba - némi magyarázattal:

Saját családra mindannyian vágynak. Akik teljes családban nőttek fel, azért, mert érzik megtartó erejét, akiknek ez nem adatott meg, azért, mert érezték a hiányát. Azt azonban tudják, hogy a gyermekvállalás felelősségteljes feladat. Nemcsak érzelmi, de anyagi biztonságot is igényel.
A gondolkodásbeli különbség elsősorban abban mutatkozik meg, hogy ki, milyennek értékeli az anyagiak fontosságát a gyermekvállalásban.
Íme néhány példa azok közül, akik nem az anyagiakra helyezik a hangsúlyt. Ők azok, akik sokgyermekes családban nőttek fel.
 
Négy gyerekre gondoltam. Négyre…, de maximum hat.
A mai világban nagyon kis szerepet kap a család. Nagyrészt azért nem akarnak gyereket a szülők, mert igazából mindent meg akarnak adni nekik, de mivel a pénz sokat számít, inkább csak egyet, vagy kettőt vállalnak, hogy nekik mindent meg tudjanak adni. De szerintem nem feltétlenül fontos, hogy mindent meg tudjanak adni a gyereknek. Mi is vagyunk kilencen, és a papám sem keres sokat, sőt ahhoz képest mondhatnám, hogy keveset keres, és mégis megvagyunk. Szóval szerintem nem a pénzen múlik a gyermekvállalás.”


  "Nem tudom elképzelni az életemet egy olyan fiúval, aki 1-2 gyerekre vágyik, mert azt tudom, hogy több gyereket szeretnék, mint kettő, többet, mint hármat. Nekem ez a hat nagyon jó volt.
Látván a környezetemet, így minél nagyobb a család, annál jobb. És ha azt nézzük, hogy az embernek hat, vagy nyolc gyereke van, akkor az szinte mindegy. Nyilván a szülőknek is hatalmas ajándék, hogy ennyi gyerek van, és Magyarországnak szüksége van egyrészt családokra, másrészt gyerekekre. És normális családokra, és úgy érzem, hogy az én családom is, egy ilyen normális gócpont lesz.
Ha van egy gyerek, akkor kevesebb ruhát veszek, de én azt nem tudom elképzelni, hogy elmegyek egy abortuszra azért, mert éppen nincsen anyagi keretünk, tehát ez biztos, hogy nem. Ha én egyszer fölvállaltam a férjemmel, hogy…hogy is mondjam, házas életet éljünk, akkor ebben a házas életben benne van az, hogy gyerekünk lesz, és ez tényleg egy ajándék, mert egy kisgyerek annyira csoda. És, hogy is mondják: ha Isten ad juhot, akkor ad hozzá akolt is, tehát annyi lesz amennyi lesz, majd meghozza a jövő.”

Azok a lányok, akik egy testvérrel, vagy testvér nélkül nőttek fel, sokkal inkább meggondolják, hogy hány gyermeket szeretnének, arra törekedve, hogy a felvállalt gyermekeknek a maximumot tudják nyújtani az anyagiak terén, hogy semmiben ne szenvedjenek hiányt:

  „Nagy családot szeretnék. Hát azért nem hatalmast, de három vagy két gyerek, de kettőt tuti biztos. Testvérekkel jó felnőni. Nekem sajnos nem adatott meg, de annyira szeretnék. Rengeteg beszélgetést veszítettem azzal, hogy nekem nem volt testvérem. A szüleim tényleg…csodálatosak…egy szavam nem lehet rá, de az más. Jó dolog egy testvér az biztos.
 De az, hogy most a nagycsaládosok, tehát amilyen helyzet van. Van egy-két ismerős akik mondták, hogy éppen, hogy csak megélnek, de hogyha olyan anyagi háttér van mögöttem akkor persze.”



Az esetek többségében a lányok nehéznek ítélték meg a rájuk váró feladatokat, vagyis a szerepek között kialakulható konfliktusok helyes kezelését. Általában az „anyai” és „karriert építő női” szerepek között merült fel a választás lehetősége, hiszen abban mindannyian egyet értettek, hogy a kettőt egyszerre, és jól nem lehet csinálni. Néhány példa arra, ahol a lányok a nő feladatának elsősorban az anyaságot tartják, de nem csak az anyaságot:

"Ha nekem választanom kéne a karrierem és a családom között egyértelműen a családomat választanám. Ezt nem lehet csinálni. Egy embernek, karrierje lehet, és akkor mi van? Családod…az egy olyan dolog, amit a szívedben és az agyadban őrzöd, amíg élsz. A karrieredet meg ki nézi? Kinek akarsz fölvágni? Úgyis tudod, hogy jó ember vagy! Fölösleges."
 
Minket, lányokat a családban úgy neveltek, mint akikből elsősorban anyák lesznek, és nekünk minden tapasztalatunk megvan ahhoz, hogy jó anyák lehessünk.
A mai világ kicsit így felborult. A nők már inkább dolgoznak, és ha gyereket is vállalnak, akkor is csak szülni mennek aztán a gyereket bölcsődébe adják, és mennek vissza dolgozni. Igazából már egy kicsit felcserélődött… nem is cserélődött föl, hanem már a női szerep is olyan férfi szerepbe ment át, olyan családfenntartó, nem, mint családanya működik."
Én otthon szeretném várni a gyermekeimet, amikor megjönnek az iskolából, és akkor együtt tanulunk, vagy játszunk. Ez nagyon fontos az ő nevelésük szempontjából.”

„Amit én fontosnak tartok az az, hogy egy nőnek az elsődleges életcélja az legyen az anyaság. Igen ez nagyon szépen hangzik, meg nagyon konzervatívul, de ezt modern formában értem. Hogy az anya első sorban legyen anya, és, hogy ehhez csatolja a mindennemű dolgait. És igen, a nőnek a szerepe az emberi kapcsolatokban, az érzelmi világ, tehát ezt megőrizni.
Nem szeretnék olyan nővé válni, aki csak a háztartásának él, hanem aki elsősorban a háztartásának él, de ugyanakkor megmarad nőnek, és megmarad feleségnek, és szeretőnek. Szóval én így fogom fel a feleség szerepét. És igen, meg kell maradni embernek, aki érdeklődik a dolgok iránt, újságot olvas, akár a szakmáján belül tájékozódik, újat csinál."

A többiekétől eltérő véleményen egy alany volt. Ennek okát az otthon látott mintának tulajdonítja. Nem veti el az anyai szerep fontosságát, de úgy látja, hogy csak anyaként nem teljesedhetne ki az élete.
 
Szerintem nagyon nehéz helyzetünk van, mert, ami így a médiából ránk sugárzik az egy ilyen bomba nőnek a képe, aki ezekkel az álom méretekkel rendelkezik, iszonyatosan sikeres a munkájában, több nyelvet beszél, ambiciózus, sportol, emellett kiváló családanya, harmonikus kapcsolata van a férjével, és mindig tud a családjára időt szakítani, és gyerekeket nevel, és fantasztikusan csinálja, és emellett karrierje is van, és minden más kapcsolatot is ápol, és szívesen utazgat.
Ilyen nő nincsen. De ez iszonyatosan nehéz. Én vágyom egy olyan szakmára, amit szeretek, abban elismerésre, de másrészről családra, másrészről szeretnék mondjuk nem 120 kilós lenni 35 évesen..."

Összegzés:

Azok a lányok, akik vallásos családban nőttek fel, hasonló értékeket szeretnének továbbadni a saját gyerekeiknek is. Ők azok, akik sokkal bátrabban mernek vállalni. Fontosnak tartják az anyagiakat, de nem ez élvez elsőbbséget. Dolgozni ők is szeretnének, de nem a munkájuknak akarnak élni.
A minta, amit kaptak, nem a társadalom elvárásaira épített. Szüleik bíztak az isteni gondviselésben, a vallás számukra áthidalta azokat a problémákat, amiket maguktól nem tudtak volna megoldani.
A látott minta, attól függetlenül, hogy elutasítják, vagy elfogadják azt, nagy jelentőséggel bír. Tudat alatt is meghatározó a szerepválasztásnál.
Ugyanígy meghatározónak tekinthetjük a társadalmi elvárást is. Vagyis, hogy megfeleljenek annak a női szerepnek, amit szerintük a mai társadalom elvár tőlük. A dolgozó nő, a feleség, és az anya szerepének. Évtizedekkel ezelőtt a nők gyermekvállalási kedve sokkal magasabb volt, az éhínség, háborúk, pusztító járványok, és rossz egészségügyi körülmények ellenére is, mint napjainkban. Minek köszönhető hát mégis, „jóléti társadalmunkban”, ez a változás? E kutatás alapján nem tudunk választ adni rá, hiszen a kérdést csak egyféle megközelítésből vizsgálja. De a változás egyik okának tekinthetjük a női feladatkörök kibővülését, az ezzel járó szerepkonfliktusok kialakulását, megoldatlanságát. A kutatás alanyai mindannyian úgy gondolják, hogy gyermeket nevelni, és karriert befutni egyszerre nem lehet. Ha valaki mégis együtt csinálja, ott az egyik kárt szenved. Az pedig, hogy ők mit választanak, nagyrészt a szüleiknél látott mintán múlik.
Az interjúk alapján azt mondhatjuk, hogy mindenki tudja, mi a hiba abban a mintában, amit ő látott, de a megoldást csak azok tudják, akik jó mintát kaptak.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése