2013. december 23., hétfő

23. ablak - A puncs

Nagy szerencsénk van szomszédainkkal. "Osztrákságuk" ellenére rendkívül kedvesek, közvetlenek, mi több, néhányukkal közelebbi, mondhatni már baráti viszony alakult ki az itt töltött 6 évünk alatt.  

Éppen ezért mi is aktív részt vállalunk "napudvari" házunk életében. Nemrég őszbúcsúztató partit szerveztünk, amire kedves Uram pörkölttel készült, ma pedig Karácsonyi elő-partira készülünk. Most én készítem családi italunkat, a "Hittner-puncsot". Őszinte leszek, igazán szinte semmi köze nincs a klasszikus puncshoz, de valahogy ráragadt a puncs név, miután egy puncs-partira készítettem először.

Semmi ördöngösség, remek ital Karácsonyra vagy akár Karácsonyi látogatók várására is.



Tudtátok? Indiában a fűszerkereskedők 1658. táján készítik el az első puncsot, s mint hindi neve is utal rá (panch: öt), hagyományosan öt összetevőből, alkoholból (arrak), citromléből, vízből, cukorból, s teából, vagy fűszerekből áll. Karácsonykor a puncsok között a rumpuncs az egyik legnépszerűbb ital. A legrégibb rumpuncs receptek egyike szerint az italhoz 1 rész savanyú (citromlé), 2 rész édes (cukor), 3 rész erős (rum), 4 rész gyenge (víz), valamint a keserű Angostura néhány cseppje, s némi reszelt szerecsendió szükséges. Ezzel pedig már el is készült az öt elemből álló hideg puncs. A karácsonyi puncs azonban a Monarchia országaiban már elterjedésének korai kezdeteitől, a 18-19. századtól meleg ital. Napjaink rumpuncs receptjeiben fehér és vörös bor is előfordul, s ezzel – gyökereitől messze távolodva, – az ital már a forralt bor rummal gazdagított téli változatává vált. (foodandwine.hu)

A mi puncsunk alapja igazából inkább hasonlít egy téliesített sangria-hoz. (A sangria is a puncsok rokonságába tartozik.) Vörösbor, narancslé, áfonyapálinka, ásványvíz, cukorszirup, narancs, citrom, alma (bármilyen más gyümölcs jöhet még bele: mandarin, őszibarack...). A hozzávalók hidegek, kb. 3-4 órán keresztül hagyom pihentetni, majd fogyasztás előtt felmelegítem és teszekk hozzá egy keveset Édesapám házi pálinkájából (vagy másféle snapszból).


.., ha sikerült érdeklődéseteket a téli italok iránt felkelteni, kutassatok tovább különleges karácsonyi italok után, mint pl.: a grog vagy a kevésbé ismert krampampuli:

"Krambambuli, das ist der Titel
des Tranks, der sich bei uns bewährt;
er ist ein ganz probates Mittel,
wenn uns was Böses widerfährt.
Des Abends spät, des Morgens früh
trink ich mein Glas Krambambuli,
Krambimbambambuli, Krambambuli!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése