2013. október 24., csütörtök

A család - Irányítási és ellenőrzési funkció

"A családtagok életének irányítása és ellenőrzése napjainkban a család legellentmondásosabb funkciója. Adódik ez az ellentmondás a mélyülő generációs és világnézeti ellentétekből, de a megváltozott életritmusból is. Legtöbb családban egyszerűen nem marad idő a megfelelően átgondolt és tervezett irányításra és ellenőrzésre. Egyre inkább látható, hogy a szülők nem képesek ellenőrizni gyermekük életét, ezért számos gyermekükre leselkedő veszélyforrásról nem is tudnak. A kortársak, a barátok, a tömegkommunikáció nem mindig követendő értékeket közvetítenek, sokszor még a szülő-gyermek, szülő-pedagógus viszonyt is károsan befolyásolják. A jól működő családokban, ahol ezt a funkciót ellátják, szoros családi kapcsolatok esetén a felnövekvő gyermekeknek vannak életcéljaik, védettebbek a lelki sérülésekkel szemben. A családnak, a nevelési intézményeknek alapvető szerepük van abban, hogy a gyermekek lelki immunitását kiépítsék, hogy őket a problémakezelés és a konfliktusmegoldás megfelelő módjaira megtanítsák."



Sok-sok évvel ezelőtt Édesanyánk és Édesapánk kisebb európai körutat tettek. Számos nyugati országban látták a példát, hogy az anyukák otthon maradtak a legkisebb gyerek iskolás koráig vagy akár még tovább is. A példa annyira lenyűgözte őket, hogy elhatározták, ennek megfelelően szervezik majd életüket. Így Édesanyánk otthon maradt az első gyermek születése után és azóta sem ment vissza dolgozni. Mindennek immáron 37 éve.
Hogy milyen szerepe van ennek az irányítási és ellenőrzési funkcióban? Óriási...
Édesanyánknak azzal, hogy otthon maradt, elegendő ideje volt a tervezett irányításra és ellenőrzésre. Nagycsoportos korunkig minden percünkben mellettünk volt. Nagycsalád révén számtalan lehetőség adódott konfliktushelyzetek megoldására, így Édesanyánknak bőven volt lehetősége a problémamegoldások ismertetésére.
Bár számos problémamegoldással ill. konfliktuskezelési technikával ma már nem értek egyet, úgy gondolom a lényeg nem ebben rejlik, hanem a szülő és a gyermek közötti szoros érzelmi kapcsolat kialakulásában.
Életcéljaink csak akkor lehetnek, ha biztos érzelmi alapokon állunk.
Ezt az alapot mi megkaptuk, hiánytalanul.
Nekünk van mire építkeznünk.

Köszönet érte Édesanyánknak és Édesapánknak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése