2013. október 16., szerda

A kenyér világnapja

Lehet fehér, félbarna, barna, rozsos, magvas, burgonyás. Lehet kicsi vagy nagy, friss vagy kicsit szikkadt. Mégis megunhatatlan. Nagy valószínűséggel az egyetlen étel, amit valamilyen formában mindenki minden nap fogyaszt nemre, életkorra és életmódra való tekintet nélkül.

Nálunk - mióta itthon sütjük a kenyeret - a bolti változat kevésbé fogy...de a frissen sült házi kenyérből sohasem elég. Vacsorára legszívesebben üresen eszik...kakaó mellé, de Bulcsú gyakran somfordál napközben is a kenyértartó körül...
Most szeretném megosztani Veletek a két legkedvesebb receptünket, hátha kedvet kaptok a kipróbálásához!



Házi kenyér:

70 dkg búzaliszt (lehet vegyíteni bármilyen más liszttel is)
2,5 dkg élesztő
só (ízlés szerint, mi ennyi liszthez 2 lapos evőkanálnyit szoktunk tenni)
4-5 dl víz

A lisztet egy tálba teszem, a közepébe készítek egy kis mélyedést, amibe kb. 1 dl vizet öntök és belemorzsolom az élesztőt, majd liszttel beszórom és megvárom, hogy megfusson benne.
Hozzáteszem a sót, a maradék vizet és jó alaposan kidagasztom, ami körül belül 10-15 percet vesz igénybe. A lényeg, hogy a tészta akkor jó, ha nem ragacsos, szépen elválik az edény falától és ha még hólyagok is vannak rajta, akkor kiváló munkát végeztünk.
A tésztát letakarom és meleg helyen 1,5 - 2 órát kelesztem. A megkelt tésztát még egyszer átgyúrom, megformázom, tepsibe teszem, és hideg sütőben kezdem el sütni.  (Gázsütő esetén 4-es fokozat, villany sütőnél légkeverés és 180 fok.) A sütési idő kb. 40-50 perc. Attól függ ki mennyire szereti világosan, vagy sötétebben. Ha érezzük az illatát és pirosodik a teteje, akkor készen van.


Házi cipó:

3 bögre (2,5 dl-es bögre) liszt
1 bögre melegvíz
2,5 dkg élesztő
só (ízlés szerint)
2 evőkanál olívaolaj

A lisztet én itt vegyesen szoktam használni, 2 bögre fehér búzaliszt és 1 bögre teljes kiőrlésű rozslisztet teszek a tálba. Az élesztőt nem futtatom meg külön, csak belemorzsolom, ráöntöm a vizet, az olajat, és beleteszem a sót, majd alaposan összegyúrom. Letakarva 10 percet pihentetem a tésztát, itt is újragyúrom, megformázom és előmelegített sütőben 25-30 percet sütöm. (A sütők hőfoka ugyanaz, mint a házi kenyér esetében.)

Vajon miért van "világnapja" a kenyérnek? És vajon hányan tudják, hogy ma a kenyér világnapja van? Bevallom őszintén eddig én sem tudtam... Talán mert az egyszerű, állandóan jelenlévő, megszokott dolgoknak többnyire nem jár tisztelet. 
A mi generációnkból meglehetősen kevesen tapasztalhatták meg, milyen is az, amikor a "mindig van"-ból "nincs" lesz. A mi világunkban, ha esetleg időnként előfordul, hogy nem kerül reggelire, vagy vacsorára kenyér az asztalra, nem valószínű, hogy kétségbe esünk...akad helyette más... Máshol ha nincs kenyér, akkor semmi sincs...és gyakran fordul elő, hogy még kenyér sincs...
A kenyér világnapja talán értük van. Azokért akik közöttünk élnek, vagy egész messze tőlünk. Akik a tudatunk mélyén vannak. Akik egyszerűek és megszokottak.
És, hogy mitől lesz jobb nekik a kenyér világnapján? Az rajtunk múlik. Egy fohászon. Egy gondolaton. Egy - többnyire rutinosan ismételt, de ma igazán átérzett - kérésen: "...annak is adj, kinek nincsen! Amen."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése