2013. július 12., péntek

Egy jól sikerült improvizáció

     A férjem lediplomázott. Ennek örömére rendeztünk egy kis összejövetelt nálunk, hogy megünnepeljük ezt a jeles eseményt, amit ráadásul kiváló eredménnyel zárt! Vacsorára vártuk barátainkat. Idő hiányában viszont, valami egyszerűt, de mégis ünnepit kellett rögtönözni.
Fontos volt, hogy minden időben kész legyen, így arra gondoltam valami gyors desszertet csinálok. Olyat amit nem kell sütni, mert a vacsora már elfoglalta a sütőt. Boltba se volt időm menni, így lehetőségeim az otthon található hozzávalókra korlátozódtak. Mindenesetre abban biztos voltam, hogy valami kávésat szeretnék csinálni, mivel férjem nagy kávérajongó. Ahogy körülnéztem, egy csomag aszalt szilvára bukkantam, amit a napokban kaptunk édesapámtól, valamint egy csomag karácsonyról maradt mézeskalács fűszerkeverékre leltem a kamrában. Így született meg ez a fantasztikus recept. Nem mondanám, hogy igazán nyári édesség, -inkább olyan télies hangulatot idéz- de éppen alkalomhoz illő volt.





"Kávésok kedvence"
Rumos aszalt szilva, kávékrémes fűszeres kekszágyon

Hozzávalók:
  • 200g keksz (Digestive kekszet használtam)
  • 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
  • fél tábla étcsokoládé
  • kb.20 szem aszalt szilva(Az az igazi szaftos nem túl szárított aszalt szilva volt)
  • kb. fél dl rum (Ezen lehet változtatni ki mennyire szereti rumosan)
  • 1 liter tej (3.5%-osat használtam)
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • kb 1-1.5dl kávé (Eszpresszóból főztem le kettőt, de ez is változtatható ki mennyire szereti erősen, a férjem eszpresszót iszik, ráadásul az erős fajtát így más nem is jöhetett szóba.)
  • 2 zacskó vanílliáscukor
  • cukor ízlés szerint 
  • 2 evőkanál vaj
  • szeletelt/aprított pörkölt mogyoró 
  •  
     
 Elkészítés:
  1. A kávét lefőzzük.
  2. A szilvát apró darabokra vágjuk és a rummal meglocsoljuk. A mézeskalács fűszerkeverék 1/4-ét rászórjuk. Összekeverjük és állni hagyjuk. 
  3. A kekszet apró darabokra tőrjük. A felét a tál aljába tesszük, rá szórjuk a maradék mézeskalács fűszerkeveréket.
  4. A csokoládét apró darabokra vagdaljuk, a kekszes fűszerkeverékes rétegre szórjuk, majd az összetört keksz másik felét is rátesszük.(tehát:keksz,fűszerkeverék,csoki,keksz) :)
  5. A tejet feltesszük forrni.
  6. A lefőzött kávéban kikeverjük a pudingporokat a vaníliás cukorral együtt, és egy nem túl sűrű kávés pudingot főzünk. A végén ha már besűrűsödött hozzáadjuk a vajat és ízlés szerint ízesítjük.
  7. A meleg pudingot a kekszágyra öntjük.( A keksz valószínűleg nem marad majd az edény alján, hanem a tál közepén fog elhelyezkedni, de ez nem baj ettől lesz az egész réteges és a keksz is ettől fog mindenütt megpuhulni.)
  8. A rumos szilvát egy villa segítségével a pudingra tesszük és kissé belenyomkodjuk.Fontos, hogy hagyjuk meg a rumos levet,ezt a végén fogjuk felhasználni!
  9.  A mogyorót egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk és a puding tetejére szórjuk.
  10. A maradék fűszeres rumot pedig a tetejére csepegtetjük.
Bár úgy tűnt a bőséges vacsora kifogott a vendégeken, a desszert mégis nyomtalanul eltűnt mindenki tányérjáról. :)

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik:) amint lesz egy süti sütésnyi időm kipróbálom! Köszönjük!

    VálaszTörlés