2012. december 6., csütörtök

Sütőtökös gnocchi


Vannak receptek, amikbe az ember első hallásra/látásra beleszeret. Ez a recept pont ilyen. Tökéletes ádventi ebéd vagy vacsora!
Mi vacsorára készítettük a gyerekekkel, elég sietősre vettük a dolgot, mert későn értünk haza, így a gnocchi tésztája porból készült. Azt kell mondanom -bár nem vagyok a poros dolgok híve- így is nagyon finom lett!


Együtt különösen szívesen segítenek!
Íme az eredeti recept :)

Hozzávalók:

1 nagy sütőtök (kb. 1 kg)
3 közepes burgonya
1 tojás
1 ek búzadara
liszt, amennyit felvesz a tészta
8 dkg vaj
12-15 zsályalevél


A sütőtököt forró sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és krumplinyomóval (vagy aki bírja, villával) szép simára összetörjük. Ezt is hagyjuk kihűlni.
A zsályát a vajon, lassú tűzön süssük át, tegyük félre.
Egy nagy tálba tesszük a tök kikapart húsát, amit szintén a krumplinyomóval pépesre alakítunk.
Jöhet a krumpli, a tojás, egy kevés búzadara, só, és annyi liszt, amennyit felvesz. Kb. 40 dkg.
Ha összeállt a tészta, lisztezett gyúródeszkára tesszük és még egyszer összegyúrjuk. Ne legyen kemény, csak álljon össze lágyan, de formázhatóan.
A formázásra két variáció létezik.
Vagy hosszú kígyót készítünk és azt vágjuk 1-1,5 centis darabokra () vagy sodrófával kinyújtjuk fél centi vastagra és a csíkokat megint centis darabokra. Jól lisztezzük, bőven kell rá, hogy ne ragadjanak össze. Az így kapott darabok közepére nyomjuk rá a villa hátát.

Az én lányom persze, hogy a kígyót választotta:)

Forrásban lévő sós vízben kifőzzük kisebb adagokban. Ha feljöttek a víz felszínére, két percig hagyjuk őket főni aztán szűrőkanállal a zsályás vajra szedjük ki őket.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése