2012. október 15., hétfő

Csak kettesben - Elköteleződés a kapcsolat mellett

Minden emberben ott a vágy, hogy ne vándorolnia kelljen a különböző kapcsolatokon keresztül, hanem "Egyhez" ragaszkodjon, azzal az Eggyel egész életében harmóniában élhessen, mind érzelmileg, mind értelmileg.
Máris megállunk egy pillanatra az értelem szónál és ebben a pár sorban értsük ezt a szót úgy, mint, ami a tudatot jelenti. Ismeretes, hogy lelkünk egyes megmozdulásait a tudat, másokat pedig a tudatalatti vezérel.



Ha emlékeztek, a bevezetésben már említettük, hogy a társválasztás motívumai tudatalattiak.
Mit is jelent ez? Azt, hogy nem értjük, illetve nem tudjuk pontosan megmagyarázni, miért is abba az emberbe szerettünk bele, miért éppen ahhoz az emberhez vonzódunk, miért Ő fogott meg. Hol is van az a pont, Benne és Bennem, ahol összekapcsolódunk, tudat alatt...
Ezek a tudatalatti motívumok olyan erőt és lelkesedést adnak, mint egy sportolónak verseny előtt a megnövekedett adrenalinszint. Elfelejt mindent és csak egyre koncentrál, a végét sem látja. Odaösszpontosít, ráhangolódik, csak ez az egy van előtte: a verseny. Abban a pillanatban, a rajt előtt nem látja az értelmét, nem látja az okát, csak azt, hogy most akció van, csinálni kell és a végén lesz valami.
Ami tudat alatt él Bennünk, az sosem jön fel a felszínre, vagy csak nagyon kiváltságos esetekben.
A szerelem, a vonzódás, a vágy okai, gyökerei lehetőséget és lendületet adnak a kapcsolatnak, de nem nyújtanak segítséget a későbbi konfliktuskezelések és nehézségek áthidalásában.
Ezért is különösen fontos, hogy tudatosítsuk magunkban (sosem késő!): a voksunkat nem csak a kiválasztott személy mellett, hanem a kapcsolat mellett is letesszük/vagy már letettük! Az eskü a kapcsolatnak is szól. Szeressük "a kapcsolatunkat", tartsunk ki mellette, ápoljuk, törődjünk vele, legyen fontos ez mindkettőnek!

2 megjegyzés:

  1. azt hallottam egyszer, hogy egy párkapcsolatban 3-an vannak jelen: a férfi, a nő és a kapcsolat. Én így próbálom megélni...

    VálaszTörlés
  2. Kedves Olvasó! Örülünk, hogy Te is ilyen hangsúlyosnak látod a kapcsolat szerepét!

    VálaszTörlés