2013. január 25., péntek

József, az ács - más szemszögből

...van Istenkultuszunk, Máriakultuszunk, van Jézuskultuszunk, ...de miért nincs Józsefkultuszunk? (Megváltozott férfi szerepek 1. rész)

József úgy jelenik meg a történelemben, mint a legelső őszintén gondoskodó, családjáért nem csak teljes felelősséget vállaló, hanem a családja érdekeit szem előtt tartó férfi, aki háttérbe lép felesége, Mária és fia, Jézus mellett. Talán nevezhetnénk ezt a történelemben a női emancipáció kialakulását motiváló első mozzanatnak.
Vajon felfoghatjuk-e úgy is, hogy Isten az Újszövetség kezdetével elindította a nők egyenjogúvá válásának folyamatát? (Természetesen most, mint ember nézzük a nőt, és nem, mint családfenntartó.) És, ha igen, akkor József képviselheti-e az őszintén gondoskodó, ideális apa és férj szerepet? A családfenntartó, aki az anyagi és erkölcsi biztonságot jelentő hátteret adja a családnak.



Szent József, Mária férjének szerepe rendkívüli, nem csak a kereszténység történetében, hanem a világ társadalmi változásaiban is.
Az evangéliumokból viszonylag keveset tudunk meg róla, mi több,  "tőle egy szót sem idéznek". Azonban ismeretes, hogy mesterember volt, méghozzá tanult mesterember (ellenkező esetben Jézus nem beszélhetett volna gyermekként a zsinagógában).
Feltételezhetjük hát, hogy Józsefet tiszteleték, becsülték a körülötte élők. A világ szemében tehát értékes embernek számított.
Mégis, ez a tisztelettel övezett ember, felül tudott kerekedni önmagán, és alávetette magát Isten akaratának. Ezzel együtt elfogadta Máriát és a Mária méhében növekvő kis Jézust.

A magát feláldozó férfi, aki a nő és annak gyermeke érdekében háttérbe húzódik, teljesen szemben áll az akkori apa/férfi-szerep képével. A férfi, a férj és az apa együtt áll a nő mögé, támogatva őt. József egy olyan világot és családfőképet teremtett meg több, mint 2000 évvel ezelőtt, mely ma különösen példaadó lehet számunkra.
Bátran mondhatjuk hát, hogy a női emancipáció alapjait fektette le.



Fontos itt azonban kihangsúlyozni, hogy nem kalapácsot és vésőt adott Mária kezébe, hanem emberi figyelmet és odafordulást kínált!
A férfi ilyen szempontból alárendelte magát a nőnek, a nő pedig a gyermek Jézusnak, aki ennek folytatásaként Isten akaratának. Ezáltal érvényesülhetett Isten terve az emberek között.

József gyönyörű példát állít elénk: az egymás iránti alázat, és az Isten tervébe vetett teljes bizalom által megmutatja az utat a család kiteljesüléséhez, ezáltal a világ megváltásához. Hiszen a család, mint a társadalom legkisebb egysége, alapjaiban meghatározza kultúránkat, országunkat, világunkat. Óvni, védeni, támogatni és magunkat feláldozni kell ezért az apró részrendszerért, mely "szoros kapcsolatban van a társadalom más részrendszereivel".

A látszat ellenére Isten rendkívül fontos szerep szánt Józsefnek! Ugyanis a nő, ezáltal a család, a társadalom és nem utolsó sorban az Isten iránti tiszteletet és alázatot példázza! Óvjátok és tiszteljétek a családot, mint egységet. Legyen ez szent mindenki (családtagok és nem családban élők) számára!

Lehetne ez talán a mi Józsefkultuszunk. Felelősségvállalás és tisztelet, alázat és odafordulás a nő és a család felé. Támasznak lenni, biztonságot nyújtani, védelmezni minden körülmények között.

A család a mi vigasztalásunk a világon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése