2012. július 28., szombat

Süssünk, süssünk valamit...!

Júliusban végre egy nagy álmom teljesült :). Megnézhettem, megtanulhattam és én is kipróbálhattam az igazi kürtöskalács sütés minden csínját-bínját. Szeretném most megosztani Veletek a receptet, az elkészítés menetét képekben, és végül, - hiszen nem mindenkinek van lehetősége igazi hamu fölött forgatott kürtöskalácsot készíteni - egy könnyen megvalósítható ötlettel szolgálni az otthoni sütéshez...


Kürtöskalács

1 kg liszt
1 egész tojás
3 tojás sárgája
5 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj
3 dkg élesztő
4,5 dl tej (illetve amennyi szükséges, a liszttől függ)

A fenti hozzávalókból, az élesztő megfuttatása után, könnyű tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, a kezünkkel téglatestet formázunk belőle, majd téglalap alakúvá nyújtjuk, kb ujjnyi vastagra.










Ezután a téglalapot csíkokra vágjuk:







A kürtöskalács sütéséhez szolgáló fa hengert alaposan beolajozzuk és már kezdődhet is a tekerés!









 

  
 

A tekerés közben 3 dologra kell odafigyelni. Az elsőre mindjárt a kezdésnél. Ahogy elkezdjük feltekerni a tésztát, az első kör "végén" a tésztacsík elejét vissza kell hajtani a tészta alá. (A baloldali képen ez egy kicsit látszik is.)
A másik fontos dolog, hogy úgy tekerjük, hogy ne legyen se túl laza, se túl feszes a tészta. Ha lazán van feltekerve, megereszkedik a sütés közben és nem lesz szép henger alakú, amikor leszedjük a hengerről.
Mivel itt egy nagy hengerrel dolgoztunk, bizony időnként elfogyott a kezdő tésztacsík és újat kellett hozzádolgozni. Ez úgy történt, hogy a két tésztacsík végét összetekertük, majd a feltekerés közben kicsit megnyújtottuk a "masnit", hogy ne türemkedjen ki a kalácsból.
A végét pedig ugyanúgy dolgozzuk el, mint az elejét. Ez azért fontos, hogy sütés közben ne tekeredjen le a kalács :).




A feltekerést a tészta alapos beolajozása követi.
Ezután a tésztát beleforgatjuk a kristálycukorba, a sütés közben ez majd szépen rákaramellizálódik.









Ahogy a képen is látható, a sütés tetszett a gyerekeknek a legjobban, még Zsomó is beállt a forgatásba :).








A sütés befejezése után jöhet a "feltét". 
Beleforgathatjuk a kürtöskalácsot darált dióba,

fahéjba, kókuszba, kakaóba, vagy hagyhatjuk akár üresen is.
A fa henger végét óvatosan az asztalhoz ütögetve lecsúsztatjuk a kalácsot a hengerről és már kezdődhet is a falatozás :)!
TIPP: Ha otthon szeretnénk meglepni a családot kürtöskaláccsal, akkor ezt faszén és fa henger nélkül is megtehetjük. Én ehhez a wc papír gurigákat bevonom alufóliával és ezt olajozom be, majd erre tekerem a tésztát. Tepsibe teszem a hengereket és rövid idő alatt készre sütöm. De ha valaki úgy látja jobbnak percenként fordíthat egyet a kalácsokon.

Jó munkát és jó étvágyat minden kürtöskalácsot kedvelőnek :) Én hamarosan neki is állok!



2 megjegyzés:

  1. Bogi, ez szuper! Nagyon köszönjük!! Én is mindenképp kipróbálom itthon. Sőt, ha valakinek a nagycsaládból van fa hengere, akár a közös nyaraláskor is bevethetjük a tudományodat!! :)

    VálaszTörlés
  2. Igen és is gondoltam rá, és van is ötletem, hogy hogyan valósítsuk meg. :)

    VálaszTörlés