Nemrég kezdtük el a kertünket, felásni, ültetni, azokat a munkálatokat megcsinálni amiket ilyenkor tavasszal szokás. (Itt északon ekkor lehet hozzáfogni.) Bár még elég kezdők vagyunk, sok sok örmöt lelünk benne és amikor csak tehetjük kimegyünk, - hiszen mindíg van mit csinálni.:)
Ahogy jöttek sorban a feladatok rájöttünk milyen keveset is tudunk a növényekről amelyek a környezetünkben vannak. Igy elhatároztam, -hogy amellett, hogy sok segítséget kapunk a szomszédoktól,- én magam is elkezdek utánanézni a dolgoknak.
Hát nagyon sok érdekességet találtam. Ezekből egy párat szeretnék megosztani veletek ezen a héten.
Elsősorban olyanokat fogok bemutatni amelyek ismertek, könnyen elérhetőek és mégis meglepő módon, rendkívül sokoldalúan hasznosíthatóak.
Az első ilyen a
Kuusenkerkkäsiirappi - fenyőszirup
Ha vannak elérhető közelségben friss hajtásaikat bontogató lucfenyők, könnyedén készíthetünk fenyőszirupot (kuusenkerkkäsiirappi), amit a finnek is ilyenkor tesznek el.
Nem nagy ördöngösség: a frissen – a tulajdonos engedélyével! –
leszedett hajtásokat (1-2 liternyit) éjszakára beáztatjuk, és ugyanabban
a vízben két órán át főzzük. Leszűrjük, és a folyadékhoz literenként
fél kiló cukrot adunk. Ismét legalább két órán át főzzük, míg a kívánt
sűrűséget el nem éri (egészen mézszerűre is főzhetjük).
Üvegekbe
töltve eltesszük, és amikor támadna a köhögés, elővesszük. Ennél jobb
orvosság kevés létezik, ráadásul még az íze is különleges!
Felhasználhatjuk még sütéshez, ízesítéshez, teába méz helyett vagy akár kenyérre kenve is.
Vesebetegek és várandós anyukák inkább kerüljék.
/A receptet www.rakottkert.blogspot.com ról vettem/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése