- Hozzávalók:
- 350 g aprított aszaltszilva
- 250 g nagyszemű mazsola
- 125 g apró szemű, sötét színű (Zante) mazsola
- 175 g sózatlan, puha vaj
- 175 g sörér színű barnacukor
- 175 ml vegyes virágméz
- 125 ml kávélikőr
- 2 narancs leve és reszelt héja
- 1 tk. fűszerkeverék (mixed spice, pudding spice)*
- 2 ek. jó minőségű kakaópor
- 3 tojás, felverve
- 150 g liszt
- 75 g őrölt mandula
- 1/2 tk. sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- A dekorációhoz:
- 25 g étcsokoládéval bevont kávébab
- színes cukor (ételfestékkel színezett kristálycukor)
- arany színű gömböcskék
- arany csillagok
Elkészítése: A sütőt
melegítsük elő 150°C hőmérsékletre. Egy kerek, 20 cm átmérőjű, 9 cm
oldalmagasságú, szétszedhető sütőformát béleljünk ki sütőpapírral úgy,
hogy a papír a sütőforma oldalán jól túlnyúljon (lásd videó).
A gyümölcsöt, vajat, cukrot, mézet,
kávélikőrt, narancshéjat és narancslevet, a fűszerkeveréket és a
kakaóport tegyük egy nagy és széles serpenyőbe. Állandó kevergetéssel
addig melegítsük, míg enyhén forrni nem kezd. Hagyjuk 10 percig gyengén
főni, majd a serpenyőt vegyük le a tűzről és hagyjuk 30 percig állni,
ami alatt a keverék kissé lehűl.
Adjuk hozzá a tojásokat, lisztet, darált mandulát, sütőport és szódabikarbónát, majd fakanállal alaposan keverjük össze.
A gyümölcstorta keveréket öntsük a kerek
tortaformába, majd tegyük az előmelegített sütőbe és 60-90 percig
süssük, vagy, amíg a torta teteje szilárd, fényes és ragadós kinézetű
nem lesz. Ezen a ponton, ha a torta közepébe egy kést szúrunk, úgy
érezhetjük, hogy a sütemény a közepén kissé még sületlen maradt.
A tepsit tegyük rácsra, majd ha a torta lehűlt vegyük ki a formából és dekoráljuk ki.forrás: foodandwine.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése