Húsvéti rozmaringos kalács
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 4 dkg élesztő, 3 ek
cukor, 7 dkg vaj, 2 tojás, 2 dl tejszín, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt
áfonya, 3 kis rozmaring ág, 0,12 g sáfrány, egy csipet só, a tetejére: 1
tojássárgája, 0,5 dl víz, 3 ek cukor
Elkészítés: A tejszínt egy kis edénybe öntjük és
felforraljuk. Beleszórjuk a sáfrányt, majd hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt
beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A
vajat felolvasztjuk egy kis edényben, beledobjuk a rozmaring ágat és 5
percig sütjük. Dagasztógépbe tesszük a lisztet, egy csipet sót, a
tojásokat, a felfuttatott élesztőt, és a kihűtött vajat. Alaposan
kidagasztjuk. A tésztát egy lisztezett tálba tesszük, konyharuhával
letakarjuk és a duplájára kelesztjük. A mazsolát és az áfonyát egy kis
tálkában meleg vízbe áztatjuk. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk
és 3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk a mazsolával és az
áfonyával. Keresztben kettévágjuk és két hosszú rúddá felcsavarjuk. A
rudakat egy kicsit megsodorjuk, majd összefonjuk. ( A fonás lépéseit
lásd a képeken. ) A megfont kalácsot sütőpapírral borított tepsire
tesszük, konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük. A
tojássárgáját elkeverjük 1 ek vízzel, majd megkenjük vele a kalács
tetejét. 175°C-ra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt pirosra
sütjük. Ha a teteje nagyon sülne, félidőben letakarhatjuk egy darab
alufóliával. A kalácsot a sütőből kivéve még forrón megkenjük a cukros
vízzel, majd konyharuhába csavarva kihűtjük. Húsvéti sonkával tálaljuk.
Húsvéti sonkáskenyér
Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 4 dkg
vaj, 1 ek cukor, 10 dkg főtt füstölt sonka, 2 dl tej, 1/2 kk só, csokor
snidling (elhagyható)
Elkészítés: A sonkát kis kockára vágjuk, a snidlinget apróraf eldaraboljuk.
A
hozzávalókat dagasztógépbe tesszük, és alaposan megdagasztjuk.
Letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman
átgyúrjuk, hosszú hengert formálunk belőle, majd félbehajtva lazán
összetekerjük. Rövid ideig pihentetjük, majd a tetejét lekenjük vízzel.
Sütőzacskóba tesszük és előmelegített sütőben 175°C-on 35-40 perc alatt
ropogósra sütjük.
/www.hazikenyer.hu/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése