2012. augusztus 1., szerda

Ez jó játék lesz!

4 játékot szeretnék most megosztani Veletek és remélem, mindenki talál majd közülük kedvére valót, amit megvalósíthat. Egyikhez sem kell semmi különös kellék, legalábbis semmi olyan, ami ne lenne megtalálható otthon, vagy ne lenne könnyen beszerezhető.

Az első egy békás célba dobós játék, ami, mind szabadtéren, mind a lakásban játszható és nagy örömet szerez a gyerekeknek, legalábbis nálunk Réka és Zsomó hihetetlenül élvezték.




Hozzávalók:
 - zöld, fehér és piros dekorgumi (ha nincs otthon helyettesíthető kartonnal is, csak az könnyen eltépődik,       ezért jobb a dekorgumi).
 - zöldség háló (pl. krumpliról, vagy hagymáról) - mi egy régi babakocsiról lekerülő hálós tartót használtunk fel.
 - olló
 - technokol
 - zsinór ( a felakasztáshoz)
 - egész dió, fehér karton

Elkészítés:
A zöld dekorgumiból kivágunk egy békafejet, aminek a száját is kivágjuk, itt lehet majd beledobálni a diólegyeket. Piros dekorgumiból nyelvet,  fehérből szemeket vágunk ki a békának és felragasztjuk a békafejre. ( Mi kartonból készítettük el először a fejet és a játék hevében - mikor gyorsan akarták kikapkodni a bekerült legyeket - bizony elszakadt a karton...ezért biztosabb a gumi, de  a gyerekek számára még elszakadva sem veszít semmit a hatalmas játékélményből :)
A hálón átfűzzük a zsinort, amivel majd fel lehet akasztani a játékot és ezután a békafejet felragasztjuk a hálóra.
A diókra a kartonból kivágott szárnyakat ragasztjuk rá, így készülnek el a diólegyek.

A játék lényege, hogy minél több diólégy kerüljön a béka szájába. A félreértések elkerülése végett minden "versenyző" más más szárny színű léggyel is játszhat. Ha épp nincs otthon dió, helyettesíthető ping-pong labdával is.

És most kezdődhet az önfeledt játék :)!


A célba dobás után pedig jöhet a célba lövés,ami szintén jó és rossz időben is, kint is bent is játszható. Ehhez sajnos nincsenek képek egyelőre, de remélem nem tart majd vissza senkit a megvalósítástól!

Hozzávalók
 - műanyag flakon vízzel, vagy homokkal megtöltve
 - ping-pong labda
 - vízipisztoly



Mi gyerekenként 3 üveget, 3 ping-pong labdát és egy vízipisztolyt szoktunk számolni. 
A megtöltött üvegeket egy kihelyezett magaslaton sorba állítjuk és mindegyik szájára teszünk egy-egy ping-pong labdát. Ezzel a játék elő is van készítve, jöhet a szórakozás!
A feladat, hogy a vízipisztollyal le kell lőni a labdákat a flakonok tetejéről. Aki hamarabb lelövi a három labdáját, az nyer. Ha lakásban játsszuk, érdemes a kádszélére állítani az üvegeket, mert meglehetősen sok vízzel jár a játék. De jó móka, felhőtlen nevetés kíséri. Megéri kipróbálni!


Színes homok szórással készített képek 

Ez a "játék" inkább a kreatív alkotás örömei közé tartozik, de a gyerekek nagyon szokták élvezni.

Mi a játszótéren lapátolunk hozzá egy vödör homokot, amit otthon némi vízzel és sok sok (jó minőségű) temperával összekeverünk, majd a napon megszárítjuk. 






A megszáradt homokot először összetörjük, amilyen apróra csak tudjuk, majd többször átszitáljuk, amíg egészen finom, apró szemcsés színes homokot nem kapunk.


 








A mintákat én szoktam előrajzolni a gyerekeknek kívánságuk szerint, ők pedig részenként bekenik stiftes ragasztóval, majd rászórják a homokot. Ahhoz, hogy a kép tényleg szép és egyenletes legyen sok gyakorlat kell. A legfontosabb a ragasztó egyenletes felvitele. De nálunk a gyerekeknek egyáltalán nem számít, hogy valójában az a kép tökéletes lesz-e, számukra - hála Istennek - még az elkészítés öröme a fontos.



"Graffiti"

No, nem kell ám megijedni :)

1 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a jó ötleteket. Én a magam részéről még korainak éreztem a színes homokkal készült képek készítését,(lehet, hogy azért mert én csak iskolás koromban találkoztam vele)de ezek után ki fogom próbálni Almával is.

    VálaszTörlés