2012. augusztus 30., csütörtök

Gyermeki önbizalom

Két és fél éves Réka lányunkat a nyáron tudtuk rászoktatni arra, hogy a bilit ne hozza be a nappali, vagy éppen a konyha közepére, ha rá kell ülnie, hanem maradjon bent a WC-ben. Hosszas egyezkedés után az a kompromisszum született, hogy az ajtó nyitva marad, amíg a bilin ül... Igen ám, de Zsombor fiúnk  - "rend a lelke mindennek" alapon - időnként rácsukja a húgára az ajtót, aki hangos sírással tiltakozok a "kirekesztés" ellen.
Egyik ilyen alkalommal Rékuskánk csak ennyit mondott:
- Zsombor, ne csukd be az ajtót, mert félek.
- Nem kell félni Réka, mert a Jóisten ott van Veled. Kérjed, hogy segítsen!
Az ekkor erősödni kezdő hüppögésre Zsomókánk csak ennyit mondott:
- Ha pedig még mindig félsz, akkor szóljál nekem!

2012. augusztus 3., péntek

Sündisznó a kertben

"A sündisznók szerint tehát
a tüskék hasznos fegyverek
De ki tudja, mért növesztenek
tüskét az emberek."


Előző héten történt, hogy egyik reggel Édesapám (az unokáknak: Öregapa) alvó sündisznóra bukkant a lépcső előtt fekvő lábtörlőn. Nem akartuk felkelteni, csendben figyelgettük, még a teraszos reggeli is bámulatra méltó csendben történt (Gyermekeim előtt le a kalappal, dehát egy sündisznó álmáért mindent!). Csak később olvastam utána a sündisznók alvási szokásainak, így nem tudhattuk, hogy igyekezetünk teljesen fölösleges, hiszen a sünök alváskor szinte felébreszthetetlenek!



Vince és Franciska rendkívül élvezték a süni-kalandot, többször is odamentek reggeli közben a lépcsőhöz ellenőrizni a szúrós gombóc mozdulatlanságát, de szót fogadtak és nem nyúltak hozzá. Nem így Nagybácsijuk és a Nagynénijük..., ők nem bírtak magukkal és többször megpöckölték vagy bökdösték a kis kerti állatot. De nem reagált. Ez már kicsit gyanús volt nekünk. Lehet, hogy már nem él? Vince azonnal kiállt gyermeki hite mellett és határozottan, szinte hangosan (amennyire ez egy alvó sün társaságában megengedett) kijelentette: "Az én sünöm nem döglött meg, csak alszik, mert a sünök éjszaka élnek és nappal alszanak és estére majd felébred!" Ezután senki nem jelenthette ki többet, hogy az a sün már nem él. Még akkor sem, amikor a Nagynéni a lábtörlővel együtt egy bokor alá vitte és lecsúsztatta arról. A sün egyetlen mozdulat nélkül, teljesen mereven a hátára fordult. Édesanyám (unokáknak Nagyanyó) a látottak után rendkívül elszomorodott, ennek hangot is adott, így Vince ismét szükségét látta annak, hogy elismételje az említett mondatot még nyomatékosabban és most már hangosan is, hiszen a sün jó néhány méterrel arrébb feküdt...
A sündisznó sajnos másnap is ugyanott feküdt, és ez a tény már az örökké reménykedő Nagyfiamat is meggyőzte.

2012. augusztus 1., szerda

Ez jó játék lesz!

4 játékot szeretnék most megosztani Veletek és remélem, mindenki talál majd közülük kedvére valót, amit megvalósíthat. Egyikhez sem kell semmi különös kellék, legalábbis semmi olyan, ami ne lenne megtalálható otthon, vagy ne lenne könnyen beszerezhető.

Az első egy békás célba dobós játék, ami, mind szabadtéren, mind a lakásban játszható és nagy örömet szerez a gyerekeknek, legalábbis nálunk Réka és Zsomó hihetetlenül élvezték.